TOP termékek

Egyedi, különleges papír termékek széles tárháza magyar és külföldi tervezőktől.
A Papetri paperworks termékei nálunk készülnek kézi könyvkötő műhelyünkben.

Kövess minket friss hírekért az instagramon!

tudástár

Miért jó egy dátumozatlan tervező?

Mónus Mimi - Papetri paperworks
Mónus Mimi - Papetri paperworks
2022.03.24 15:38
Miért jó egy dátumozatlan tervező?

Miért jó egy dátumozatlan tervező?

Kinek ajánljuk a Papetri paperworks okos naplóit?

Sok vásárlóval találkozunk a boltban, akik meglepődnek azon, hogy a tervező típusú határidő naplóinkban nincs dátum. Ilyenkor mindig elmondom, hogy ez igazából nem hátrány, hanem épp ellenkezőleg, nagy fokú szabadságot ad a felhasználásban. Nem csak azért, mert bármikor elkezdhető, hanem azért is, mert nincs ahhoz a bizonyos január 1-hez hozzákötve.

Mi ezért szeretjük, hogy nincs benne dátum:

- mert ha nem kezdem el most, akkor majd elkezdem jövőre, vagy épp 10 év múlva, amikor csak akarom

- ha januárban még úgy gondoltam, hogy idén meg leszek naptár nélkül, de májusbán már nem tudok nélküle élni, akkor egy napot sem veszítek el a naplóban. Mindig elég egy egész évre, bármikor is kezdem el.

- tanárok és diákok is pont azért szeretik, mert bármelyik szeptemberben el tudják kezdeni.

- vannak akik előre feldátumozzák az egész évet, de vannak olyanok is, akik lazábban gondolkodnak, maximum 2-3 hétre előre. Náluk akár jóval tovább is elég, mint egy év, ki lehet hagyni az inaktív időszakokat, nyaralásokat, vagy egyéb esemény mentesebb időszakokat is.

De vajon mi van még benne a határidő napló funkción kívül?

Sok-sok minden apróság, kedvesség, amik nélkül lehet élni, de nem érdemes. Sztereotíp elképzelés az, hogy naptárt azért vezetünk, hogy kötelező dolgainkat számon tartsuk. De a sok kötelező dolog mellett vannak álmok, hosszú távú tervek, amiket bár nem kötelező megvalósítanunk, mégis szeretnénk ha megtörténnének. Ezeknek a vágyaknak a szem előtt tartására vannak az 'Amit szeretnék' kitölthető rubrikái minden hétre és minden hónapra betervezve. Ha folyamatosan szem előtt tartjuk a vágyainkat, azok előbb utóbb megtörténnek, ha másért nem, azért, mert minden nap rá kell néznünk, és szembesülnünk velük. Mi rossz van abban, ha valaki azt is felírja, hogy szeretne elmenni, mondjuk Barcelonába?! Vagy mi rossz van abban, ha leírjuk, hogy nagyon szeretnénk azt a virágos ruhát megvenni, de most épp nem lehet? Vagy csak egy színház, egy nagytakarítás, egy vágyott ferde este, vagy épp egy mosogépszerelő lenne az álom?! Vezessük őket, tartsuk szem előtt, legyen az akármilyen kicsi vagy épp nagy dolog is. A könyv elején két teljes oldalt is kapott még ez a funkció, 'céljaim és kívánságaim' gyüjtő buborékokkal. Tehát 52 hét, 52 kívánság, plusz 12 hónap, 12 kívánság, és plusz két teljes oldal az álmainknak! Ennyit mindenki megérdemel.

 

A lélekápoló funkciókon kívül viszont helyet kap minden, ami havi és heti fontos teendőinknek keretet ad. A havi tervezőben jegyezhetők külön a születésnapok és a találkozók is, kis jegyzet résszel, hogy legyen szabad felhasználású része is az oldalpárnak. A heti tervező részben heti hét nap, vonalazva órás bontással ellátva, azoknak, akik órára pontosan vezetnek időpontokat, mint a fodrászok, vagy a magántanárok, vagy egyéb szabadúszó emberek. Itt is van egy kis szabadfelhasználású jegyzet rész.

 

 

De azon felül, hogy mindig megyünk és teszünk dolgokat, vannak még azok a piszkos anyagiak is, erre találtunk ki egy teljesen önálló fejezetet, 'péntügyi tervező' néven. Vezethetőek a kiadások és a bevételek is, lehet benne félre tenni, egyenleget számolni, mindent egy ami egy aktív háztartás fenntartásához szükséges lehet. Van aki ezzel nem szeret szembesülni, használni persze nem kötelező, de vannak olyanok, akik pontos, precíz rendszert vezetnek az anyagiakról. Itt lehet tudatosan is pénzügyeket tervezni, itt látszik, hogy valójában meddig is ér a takarónk.

A 'fontos információk' fejezetben pedig olyan dolgokat szedtünk össze, amiknek szintén jót tesz, ha egy helyen vannak, és átláthatóak. Van 'fontos telefonszámok' oldalpár, mehet ide minden, mint a gyerekek osztályfőnöke, a háziorvos, vagy bármilyen fontos ember, akinek a telefonszáma nem árt, ha nem csak a telefonunkban van meg.
A 'fontos infók' oldalpáron lehet vezetni például rendelési időket, a fodrászunk beosztását, a fogorvost, vagy bármi olyat, ami a mindennapi életünk része, és jó ha fel van írva.


De van itt még négy darab órarend is, gyerekeink időbeosztását is itt lehet vezetni.
A 'filmek, zenék, könyvek' oldalpárok pedig az örök mumus. A jó filmek mindig valami cetlin végzik, amik gyorsan elvesznek, majd már nem is emlékszünk arra, hogy mega akartuk nézni. Itt viszont gyűjthetőek, ha bárhol hallunk valamit, csak írjuk fel ide. Egy unalmasabb estén pedig elő lehet venni és ötletelni, hogy mit halgassunk vagy épp mit nézzünk meg.

Ezen felül van még 20 pontrácsos jegyzetoldal is azoknak a dolgoknak, ami nem fért bele a fentebbiekbe. Se nem négyzethálós, se nem vonalas, csak pöttyös, csak szabad. Mint a bullet journal.

 

Hogy néz ki? Mekkora? Milyen?

Két féle méretben készülnek, van a kisebb A6-os vagy a nagyobb A5-ös méretű. Minden esetben 200 oldal a terjedelem, és minden esetben 90 grammos papír van benne. De nem akármilyen papír, ún. Pergraphica natural white. Ez egy nagyon magas minőségű, natúr fehér papír, ami FSC tanusítvánnyal is rendelkezik, megújuló energiákkal részben újrahasznosítva készülnek, felelős gyártóktól. Nekünk szívügyünk a papír minősége, és az is, hogy honnan van, erre nem sajnáljuk a pénzt, minnél fenntarthatóbb, annál jobb. Ez már a tapintásán is érződik, ez az amit a weboldalunk sosem fog átadni, de papír és papír között is nagy különbség van. Minden papírt tesztelünk mielőtt felhasználjuk őket, a Pergraphica kiválóan nyomtatható, jó színtartó, és ami nem utolsó, hogy még a vizet is nagyon jól bírja. Savmentes, így nem fog sárgulni az idővel, és nem fog szétmállani sem.



Borító esetében kétféle kivitelezésben gyártjuk őket, az egyik kemény fedeles, a másik pedig egy puhafedeles verzió.
A puha fedeleset annak ajánjuk, aki rendet tart a táskájában, aki nem nagyon agresszíven használja az ilyen típusú könyveket. Bár a puha fedél megfelelő védelmet nyújt a könyveknek, de mivel puha, azért szamárfülesedik és hajlik is, sőt ha úgy bánunk vele, akkor akár gyűrődik is. A kemény fedeles viszont fóliázva is van, kívülről teljesen vízhatlan, masszív, nem hajlákony, strapabíró darab. Ha nem vagy biztos magadban, inkább ezt válaszd elsőre.

Hogyan készül, ki csinálja?

Mi magunk készítjük őket, a Lúd Labor mögötti apró könyvkötő műhelyben, időszaktól függően 3-an vagy akár 4-en is. Minden egyes könyvünk kivétel nélkül kézi erővel készül, egy úgynevezett 'long stich' technikával, ami egy több száz éves hagyományra visszatekintő technika a könyvkötészetben. Küllemre kicsit más, mint a hagyományos könyvek, ugyanis látszó szerkezete van, az ívek varrása megjelenik a könyvgerinc külső részén is. Mivel a varrás közvetlenül átfúrja a könyv gerincét, ezért nincs szükség ragasztóra. A ragasztó mentes kötés pedig lehetővé teszi, hogy könyveink teljesen síkra nyíljanak, vagy akár teljesen ki is hajthatóak legyenek, mint egy spirál füzet. Ez a technika egyáltalán nem gépesíthető, a mi műhelyünk ezt tudatosan vállalja, hogy minden egyes munkafolyamat tradicionális, manufakturális körülmények között zajlik. Cserébe van a szép, erős és felhasználó barát küllem, sok-sok személyesség, és szeretet, ami minden egyes könyvünkben benne van.

 

Ha szeretnéd őket megnézni, látogass el hozzánk személyesen a Klauzál utca 31-be, vagy bogarássz ezen a linken:

https://ludlabor.com/spl/286388/Papetri-datumozatlan-tervezok