delivery header Ingyenes szállítás, ha a rendelés több, mint 20000 HUF

PAPETRI papershool // Kötészeti és grafikai workshopok // leírás

>>>> PAPETRI PAPERSCHOOL <<<<
Könyvkötészeti és Grafikai Workshopok
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Érdekelnek a modern és az archaikus könyvkötészeti és sokszorosítógrafikai technikák is?
>>>Tematikus workshopjainkon megismerkedhetsz az újhullámos belga könyvkötésen át a klasszikus rézkarcmetszésig minden jelentős könyvkötészeti és grafikai módszerrel, melyekre alapozva akár 10 különleges könyvet készíthetsz el illusztrált borítókkal! Előképzettség egyáltalán nem szükséges.

Minden alkalom egy grafikai és egy kötészeti workshop-ot tartalmaz, melyekre idéntől külön-külön is jelentkezhettek, alkalmanként maximum 3 főt tudunk fél napra fogadni.

Március 28-ai ingyenes bemutató óránkon, minden egyes technikát bemutatunk. Itt élőben is találkozhatsz velünk, aki ezen az alkalmon jelentkezik annak az alkalmak számától függetlenül 15% kedvezményt biztosítunk. Ehhez 50%-os előleget kérünk a helyszínen készpénzben. Az árakat, bérleteket és a jelentkezés módját lásd lentebb.

>>>> KÖNYVKÖTÉSZETI ÉS GRAFIKAI PROGRAMUNK <<<<

Március 28. 17:00

Bemutató óra

A kurzus és tanáraink bemutatkozása, kiállítás az eddig készült munkákból a 2B Galériában (Ráday utca 47.) Kedvezményes előjelentkezés.

Április 18.

10:00 – 14:00 EBRU // PAPÍRMÁRVÁNYOZÁS – Kiss Botond András képzőművésszel

15:00 – 19:00 SUMINAGASHI // JAPÁN MÁRVÁNYOZÁS – Holló Szabó Réka, grafikus művésszel

Május 2.

10:00 – 14:00 JAPÁN TRADICIONÁLIS TUSFESTÉS - Kiss Botond András képzőművésszel

15:00 – 19:00 TRADICIONÁLIS JAPÁNKÖTÉS - Kiss Botond András képzőművésszel

Május 16.

10:00 – 14:00 MONTÁZS – Kara Dávid képzőművésszel

15:00 – 19:00 FLAGBOOK – Somogyi Márk könyvkötő mesterrel

Május 30.

10:00 – 14:00 PECSÉT METSZÉS, SOROLHATÓ MINTA TERVEZÉS - Kara Dávid képzőművésszel

15:00 – 19:00 LONGSTICH KÖTÉS – Mónus Mimi építőművésszel

Június 13.

10:00 – 14:00 CIANOTÍPIA - Kiss Botond András képzőművésszel

15:00 – 19:00 PÁRNAKÖNYV – Bősze Timi papírrestaurátorral

Szeptember 5.

10:00 – 14:00 A HÍMZÉS ALAPJAI, egyszerű botanikai mintákon keresztül – Mezei Evus

15:00 – 19:00 BELGA KÖTÉS - Kiss Botond András képzőművésszel

Szeptember 19.

10:00 – 14:00 RÉZKARC // EX LIBRIS TERVEZÉS- Kara Dávid képzőművésszel

15:00 – 19:00 DRAGONBOOK - Bősze Timi papírrestaurátorral

Október 3.

10:00 – 14:00 LINÓ METSZÉS - Kara Dávid képzőművésszel

15:00 – 19:00 KOPT KÖTÉS - Somogyi Márk könyvkötő mesterrel

Október 17.

10:00 – 14:00 STENCILEZÉS, TEXTIL ÉS SZITA NYOMÁS - Kara Dávid képzőművésszel

15:00 – 19:00 VÁSZONKÖTÉS - Somogyi Márk könyvkötő mesterrel

Október 31.

10:00 – 14:00 ÉPÍTETT TÁBLA + KOLLÁZS - Kiss Botond András képzőművésszel

15:00 – 19:00 FRANCIA BETÁBLÁZÁS - Somogyi Márk könyvkötő mesterrel

A technikák részletes leírását a szöveg végén találod!

Csatlakoznál könyvkötő csapatunkhoz?
>>>Jelentkezz és informálódj a ludlabor@gmail.com címen!
Könyvkötő workshopjainkat egyalkalmas jeggyel és kedvezményes bérleteinkkel is látogathatod!

A részletes program és bérlet lehetőségekért görgess lejjebb!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

>>>> A PAPERSCHOOL rövid története <<<<
A Papetri Paperworks tulajdonosa, Mónus Noémi a kézi könyvkötészet nagy szerelmese. Ezen többszáz éves múltú iparművészeti hagyomány hozta össze őt Kara Dávid képgrafikussal, Somogyi Márk könyvkötő és könyvrestaurátorral valamint Kiss Botond András könyvkötővel és képgrafikussal, Réka Holló-Szabó tervező grafikussal, így alakult meg a Paperworks tanári csapata. Céljuk a manuális könyvkötészet feltámasztása, a kevesek kezében maradt titkos fogások és technikák továbbadása a régmúlt hagyományai hódolóinak. Az egyedi programsorozatnak 2B Galéria ad otthont és támogatja a kurzuszáró kiállítással.


>>>> A Paperworks Oktatói & Helyszíne <<<<
Mónus Noémi //// építőművész, a Papetri paperworks alapítója és tervezője, a Moholy – Nagy Művészeti Egyetem oktatója
Kara Dávid //// képgrafikus, képzőművész – tanár, jelenleg fénytechnikával és kreatív médiaismeret módszertannal foglalkozik. A GYIK Műhely és a Budapest School tanára.
Somogyi Márk //// könyvkötő, könyvrestaurátor, jelenleg a Northumbria University-n tanul megelőző műtárgyvédelmet. Könyvkötő kurzusai méltán népszerűek Budapesten.
Kiss Botond András //// könyvműves, Lossonczy Tamás és Barcsay Jenő-díjas képgrafikus, képzőművész-tanár
Holló-Szabó Réka //// tervező grafikus, a Corvin rajziskola grafika képzésének vezetője, suminagashi szakértő

Bősze Timi ////

Mezei Evus ////

Helyszínünk //// A 2B Galériat 2002-ben alapították a Böröcz testvérek. Témák, melyek köré kiállításaik leggyakrabban szerveződnek: emlékezet, zsidóság, holokauszt, identitás, kisebbségek, művészcsaládok. Programjaikkal korlátokat bontanak le, szokatlan fénytörésbe helyezve tradíciót és történelmi eseményeket. Vallják, hogy a kultúra fejlődésének egyik útja a műfajok közti átjárás megteremtésében, a művészetek és a tudományok határterületein létrejövő újszerű kísérletek integrálásában rejlik.
A kurzus résztvevői tanfolyam díjukkal a 2B Kulturális és Művészeti Alapítványt is támogatják.


>>>> Áraink és jelentkezés <<<<
Csoportlétszám maximum 15 fő/alkalom, korhatár 14 év.

1 alkalom <<< 18 900 Ft
½ alkalom <<< 12900 ft

3 - 4 alkalmas bérlet >>> 18.000.- Ft/alkalom

5- 6 alkalmas bérlet >>> 17.500.- Ft/alkalom

7 - 8 alkalmas bérlet >>> 17.000.- Ft/alkalom

9 - 10 alkalmas bérlet >>> 16.000.- Ft/alkalom

Március 28-ai bemutató óránkon az alkalmak számától függetlenül 16.000.- ft/alkalomért jelentkezhettek. A fél alkalmak ezen a napon 10.000.- Ft-ért érhetőek el. Előfeltétel a személyes jelenlét és 50% előleg helyszíni kifizetése.Bérletvásárlás esetén lehetőség van részletfizetésre is. Bövebb információért a részletfizetésről érdeklődj a ludlabor@gmail.com e-mail címen.
Lemondásra az adott kurzus kezdete előtt 1 héttel van lehetőség, ebben az esetben az adott alkalomra befizetett pénzt teljes egészében visszaadjuk. A kurzus előtti szerdáig 50%-os visszatérítés lehetséges, ezután lemondás esetén nem áll módunkban pénzt visszaadni. Megértéseteket ez ügyben köszönjük!
Az egyes alkalmakra, mindig az aktuális hét csütörtök délig lehet jelentkezni. A részvétel 50% előleg fizetéshez kötött, amelyet megtehetsz átutalással a 2B Kulturális és Művészeti Alapítvány számlájára (10103173-47152500-01000007), vagy személyesen a Lúd Laborban a 1072 Budapest, Klauzál utca 31. szám alatt. Kérlek jegyezd, hogy csak előleg fizetés esetén tudjuk fenntartani a helyed a workshop-ra.
Jelentkezni a ludlabor@gmail.com címen lehet.
Korhatár – 14 éves kor felett.
Csoportlétszám maximum 15 fő/alkalom.

>>>> A KURZUSOK RÉSZLETES LEÍRÁSA <<<<

KELETI TRADICIONÁLIS TUSFESTÉS

A keleti tradicionális tusfestés több mint két évezredes múltra tekint vissza, a kalligráfiából fejlődött ki. Jellemző rá az üres és telitett képrészek harmóniába szervezése, a látvány hátterének finom sejtetése, a metaforikus egyszerűsítés, a formák könnyed gesztusos mozdulatokkal történő kialakítása, a lényeg megragadása a dolgok valóságos ábrázolása helyett. A tusfestés eszközeit hagyományosan „négy kincsnek” nevezték el, amelyek az ecset, a dörzstus, a dörzskő és a papír. A keleti művészetek, tusfestmények, fametszetek nagy hatással voltak az európai művészetre. A workshopon a tus anyagának és kezelésmódjának megismerésére, elsajátítására nyílik lehetőség, a ritmus témakör vizuális megjelenítésének gondolatkörét bejárva.

TRADICIONÁLIS JAPÁN KÖTÉS

A japán kötés a legrégebbi könyvkötészeti technikák egyike, az első fennmaradt darabok a 8. századból származnak. A technika nagyon egyszerű és tartós, ezekből kettőt fogunk készíteni, egyet az alap technikával, a másiknál pedig lehetőség lesz egy egyedi varrásminta fejlesztésére. A workshop alatt sok lesz a kísérletezés, szeretnénk, ha a résztvevők megtalálnák a saját hangjukat a két technikában.

Képanyag japán kötéshez: https://www.pinterest.co.uk/papetri/japanese-basic...

CIANOTÍPIA

A cianotípia az egyik legrégebben felfedezett történeti fotóeljárás. Jellegzetes ciánkék színét két vasoxid, a vörösvérlúgsó és a ferroammóniumcitrát fényérzékeny keverékének elszíneződése adja. Ezzel az anyaggal nem csak a papír, de különböző textilek és a selyem is fényérzékenyíthető. A folyamat nagyon látványos, aki szeretne kicsit betekinteni ebbe, nézze meg a következő videót:

https://www.youtube.com/watch?v=iuF4AMhCmI8&t=145s

FLAGBOOK, ALTERNATÍV KÉPESKÖNYV

A kortárs könyvművészet egyik kiemelkedő innovátora, Hedi Kyle neve által fémjelzett "flag book" (zászló könyv) nagy előnye, hogy számos lehetőséget ad egymástól független illetve egymással összhangban értelmezhető grafikai felületek létrehozására. A többszörösen tagolt oldalak a térben szabadon, több irányban is mozgathatóak.

képanyag: https://www.pinterest.co.uk/papetri/flagbook/more_...

SUMINAGASHI

Ez a majd ezer éves történelmű papírdekorálási technika különleges, meditatív élményt tartogat alkotója számára. A suminagashi technikával dekorált papírok eredetileg csak a japán felsőosztály számára voltak elérhetőek és rendszerint hivatalos iratok és kalligrafált versek alapjaként voltak használatosak. Alapanyag palettáját és módszerét több száz évig titok övezte, ám a 15. századtól a technika terjedni kezdett és egy jelentős átalakulás után, már mint török márványozás, azaz ebru néven vált ismertté Európában. A suminagashi egyik fő jellegzetessége letisztult monokróm világa, melyet a tus pigmentjét adó koromnak köszönhet. A víz felszínén lebegő absztrakt tusmintázatok folyamatosan újabb és újabb struktúrákba rendeződnek, végtelen kísérletek tárházát kínálva számunkra. Az alapanyagok variációi és a festékformák alakítása ad lehetőséget a hihetetlenül részletgazdag és reprodukálhatatlan képek megalkotására.

képanyag: https://www.pinterest.co.uk/jeanineshobby/suminaga...

EBRU/PAPÍRMÁRVÁNYOZÁS

A márványozás egy ázsiai eredetű papírfestési technika (suminagashi), amely európában főleg kötészeti felhasználása során terjedt el. Az ebru szó perzsául felhőt jelent, de a technika magyar neve is beszédes: a folyamat során természeti formákhoz, felhőhöz, vagy márvány erezethez hasonló mintákat hozunk létre, színes festékekkel. A technikával különleges térhatásokat érhetünk el, az elkészült lapokat akár grafikai alapnak is használhatjuk.

képanyag: https://www.pinterest.co.uk/mgterry/marbled-paper/

KOPT KÖTÉS

A kopt varrás, az egyiptomi kopt keresztényektől eredeztethető, a mai értelemben vett könyvkötészet és kódexkötés legrégebbi ismert formája. A különleges hímzésszerű fűzés maga adja a könyv gerincének anyagát és szerkezetét egyaránt. Így a gerincen a puszta belső hajtott ívek, hímezve láthatóak. Ez az egyik legizgalmasabb varrási mód, nem egyszerű, de a végeredmény mindig magáért beszél.

Képanyag a könyvhöz: https://www.pinterest.co.uk/carmelozuiga/coptic-stich-libros/

BELGAKÖTÉS

A secret belgian stich technikát az 1980-as évek közepén találta fel Anne Goy belga könyvkötő, célja pedig egy olyan könyvtípus létrehozása volt, ami technikailag és küllemre is hasonlít a japán könyvekhez, de masszívabb és síkra nyitható típus. A belga kötés lényege, hogy a könyv táblája, és gerince fűzéssel kapcsolódik egymáshoz, a könyv ívei pedig ehhez, a táblát és gerincet összetartó fűzéshez kapcsolódnak.

képanyag: https://www.pinterest.co.uk/idellaliberti/belgian-...

LINÓMETSZÉS

A linómetszet magasnyomású sokszorosító grafikai eljárás, ami a 19. század végén jelent meg a nehezen kezelhető fametszet alternatívájaként.A speciális késekkel kimetszett nyomódúc présgéppel és pecsételőként is nyomtatható.

Képanyag linómetszéshez: https://hu.pinterest.com/tangram4u/linocut-prints/

PECSÉT METSZÉS

A pecsétmetszés hasonló a linómetszéshez, de anyaga egy puhább és sokkal vastagabb gumilap. Gyorsan megmunkálható, présgép nélkül is nyomtatható. Kisebb anyagméret miatt ideális sorolható minták és érdekes ornamentikák nyomására. A workshop-on több színnyomású motívumokat és csempeszerű mozaik mintákat metszünk készülő könyvünk díszítésére.

képanyag: https://hu.pinterest.com/pin/574983077411519250/?l...

RÉZKARC // EX LIBRIS TERVEZÉS

Az ex libris valamilyen sokszorosított eljárással készített nyomat, amit a könyvek belső oldalára helyeztek, ezzel dokumentálva a könyv hovatartozását. A grafika lehetett a tulajdonos címere, emblémája, szimbóluma, egy jelmondat, mottó vagy akár idézet is. A workshop alatt az egyik legkifinomultabb mélynyomó eljárással, a rézkarcolás technikájával készítjük el saját könyvtárunk kincseinek ex librisét. Ez fogja díszíteni a kemény fedeles Papetri stílusú könyvecske borítóját.

Képanyag a borítóhoz: https://www.pinterest.co.uk/PriestleyWendy/etching...

LONG STICH KÖTÉS, NYITOTT GERINCCEL

A kötészet egy különleges, egyszerű, de nagyszerű, ragasztómentes kötés lesz, ahol magához a könyv borítójához varrjuk majd a belső könyvtestet. Így a könyv szerkezete kívülről is látható, előnye pedig, hogy a gerinc nagyon rugalmas, a könyv 360 fokban kinyitható lesz. Ez alkalommal egy keményfedeles verziót fogunk kipróbálni. Ennek a kötésnek az eredete még a 12. századi Németországba nyúlik vissza.

Képanyag a könyvhöz: https://www.pinterest.co.uk/papetri/longstich-hard...

SZITANYOMÁS ÉS STENCIL

A szitanyomást a kínaiak találták fel a Song dinasztia alatt (900-as évek), a technika csak a 18. században honosodott meg Európában. Eredetileg fakeretre feszített hernyóselymet használtak, amit mára egy nagyon hasonló tulajdonságokkal bíró, de szintetikus anyag váltott fel. Napjainkban a képet erre a szintetikus anyagra egy fotóeljárásokhoz hasonló módszerrel hívják elő. A kép alkotóelemei a az eljárás során a festéket áteresztik, a hívott területek viszont teljesen vízhatlanná válnak, így nyomható a kép gyakorlatilag bármilyen síkfelületre, amin a festék megtapad. A workshop alatt az eredeti stenciles verziót próbáljuk ki, ahol a kép negatív és pozitív felületeit stencillel (papírból kivágott formákkal) fogjuk létrehozni. A délelőtt folyamán könyvkötő textilre nyomunk, amit délután a borítóra használunk majd fel a könyvhöz.

képanyag: https://www.pinterest.co.uk/papetri/stencil-screen...

VÁSZON KÖTÉS, AZAZ TEXTILBORÍTÁSÚ KÓDEXKÖNYV

A kódex kötés egy ókeresztény könyvkötészeti technika, elődje a kopt kötés. Annak továbbfejlesztett ragasztott kötésű változata. Mint a neve is mutatja, ezzel a technikával kötötték a középkori kódexeket. Ez alkalommal nem bőrrel, hanem szitanyomott textillel fedjük a könyvet.

Képanyag textilkönyvhöz: https://www.pinterest.co.uk/papetri/textile-covers...


A párnakönyv

(puha fedelű harmonika könyv)

A párnakönyv eredetileg Japánban íródott irodalmi naplót jelent. Közülük a leghíresebb Szei

Sónagon udvarhölgy párnakönyve, amely a 10. század végén keletkezett. A hölgy listát

vezetett arról, hogy melyek a kellemes, kellemetlen, bosszantó vagy éppen mulatságos

dolgok az életben. Természetesen, mindezt sajátosan női szemmel, hiszen maga a naplóírás is

női foglalatosság volt a középkori Japánban. És honnan a párnakönyv elnevezés? Hát onnan,

hogy az írásműveket a hölgyek párnájuk alá rejtették el.

A párnakönyv adta keretet, az ún. accordion / harmonika szerkezettel töltjük meg. Ennek a

hajtogatott struktúrájú könyvnek a készítése a kezdők számára is remek alkalom, hogy

megismerkedjenek a kötészet alapjaival. Az anyag és az eszköz szükséglete minimális,

funkciója pedig sokféle lehet: vendégkönyv, fotóalbum, emlékkönyv, vázlatfüzet.

A könyvkészítés során papírból meghajtogatjuk a belső szerkezetet. A kész harmonika könyv

első és utolsó oldalára szürkelemezből készített, vászonnal bevont táblákat ragasztunk. Az

első tábla felületét habszivaccsal fedjük, hogy utánozzuk a párna puhaságát, majd erre kerül a

borítóvászon.

A kortárs párnakönyv formáját André Lee Bassuet alkotta meg. Az amerikai könyvművész a

könyvek borításához kimonó-alapanyagot használ, utalva ezzel a naplók női szerzőire.

https://www.andreleebassuet.com/

https://www.etsy.com/listing/102295763/custom-phot...

hop_home_active_30


Épített könyvtábla – kollázs

Az épített táblás könyvek borítója több elemből, rétegből épül fel és egy izgalmas térbeli

borítót eredményez. Egy kollázs felület jön létre, ahogy a tábla elemeit, részekeit különböző

minőségű és felületű anyagok borítják. A kollázs technikája a kubizmushoz és a

dadaizmushoz köthető. Ennek a technikának legkorábbi neves alkotói Pablo Picasso, Georges

Braque és Kurt Schwitters voltak. A képeik kiléptek a síkból, épített, ragasztott elemekkel

bővültek. Talált dolgokat használtak fel úgy, hogy a jelentésüket átírták, átformálták és

alkotásaik részévé tették. Alapanyag lehetett fotó, újság, terítő, csiszolópapír.


Dragon, snake book / Sárkány-, kígyókönyv


A sárkány-, vagy kígyókönyv hajtogatott könyvkészítési technikán alapszik. A bizonyos

szabályok szerint összehajtogatott, tulajdonképpen végtelen mennyiségű papír elem

elkészítése egyszerű, a végeredmény viszont rendkívül dekoratív is lehet. Éppen ezért kedvelt

struktúra a kortárs könyvművészetben. A sárkánykönyvet szürkelemezből készített, papírral,

vászonnal, de tetszőlegesen egyéb anyagokkal is keretbe foglalhatjuk, és magát a szerkezetet

szalaggal le is zárhatjuk.

https://vintagepagedesigns.com/gelli-print-dragon-...

Loading...
A kosár tartalma
Ingyenes szállítás, ha a rendelés több, mint 20000 HUF
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: HUF
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Kosár mentése
Rendelés leadása
Válassz nyelvet
Kedvencek
Ingyenes szállítás, ha a rendelés több, mint 20000 HUF
nowishlist
Adatvédelmi tájékoztató Általános szerződési feltételek Manage Personal Data